Tintures, de pocions o despropòsits

Com hem comentat altres vegades les tintures són, dins dels preparats a base de plantes, els més eficients en molts sentits. En aquest article  vam parlar de les infusions (un altre preparat molt eficient, alhora que econòmic) i també de les tintures i els beneficis que presenten, i vam posar una mica de llum sobre els foscos prejudicis que corren últimament sobre l’ús de l’alcohol etílic (puntualitzem perquè la majoria de preparats que creiem que no porten alcohol el què porten de fet és un alcohol diferent, no etílic, però alcohol al cap i a la fi) com a solvent i base de productes herbaris.

Ara bé, al mercat corren moltes… coses,  molts enganys. Per exemple tintures que no ho són  però que ens volen vendre com a tals. I què són en realitat? Doncs el què es coneix com a extractes reconstituïts. Un extracte reconstituït es produeix realitzant primerament un extracte amb un solvent, moltes vegades tòxic, com l’èter o el metanol. Un cop acabada l’extracció, es procedeix a evaporar el solvent tòxic, normalment amb calor. Se suposa que tot el solvent tòxic desapareixerà durant aquesta part del procés, però la realitat és que o bé en volatilitzar-se arrossegarà alguns dels principis actius amb ell, o bé caldrà limitar la temperatura i l’airejat i  per tant parts del solvent tòxic seguiran presents. I en qualsevol dels dos casos, per força els components més sensibles a la temperatura i a l’oxidació es degradaran.  -Tot això també s’aplica als preparats secs, com ara pastilles, càpsules, etc, que no són simplement planta triturada (és a dir la majoria dels que es troben avui en dia).-   Un cop obtingut aquest extracte sec, es procedeix a dissoldre’l en el solvent final, aquest cop ja no tòxic, com poden ser la glicerina, el propilenclicol o l’etanol. El propilenglicol s’obté de la hidratació del propilè, que és un producte de la termòlisi del petroli. La glicerina es pot obtenir o com a subproducte de la fabricació de sabó (per tant de greixos vegetals o animals), o com a subproducte de la fabricació de biodiesel o com el propilenglicol, a partir del propilè (petroli).  L’etanol  (el tan injustament rebutjat alcohol comú)  en canvi, s’obté per la fermentació de líquids ensucrats (per exemple sucs de fruites), i posterior destil·lació.

Aquest tipus de procés permetrà obtenir concentracions molt elevades d’alguns principis actius tot i haver-ne destruït molts d’altres pel camí.  Aquesta manera de procedir és molt afí amb la mentalitat de la medicina moderna occidental, i molt poc amb la de les medicines tradicionals que no treballen amb principis actius concrets sinó amb la totalitat de forces curatives que contenen les plantes (vegeu per exemple el tema de les sinergies).

Totes aquestes pegues les podem sumar a què evidentment les plantes utilitzades s’hauran cultivat, recol·lectat, processat i manejat amb tècniques intensives que no permeten ni tan sols contemplar la possibilitat de seguir els cicles lunars i astronòmics, l’observació acurada de l’entorn i la planta en si com a éssers vivents i sensibles; i que obliguen a processos mecanitzats que consumeixen altes quantitats d’energia i alhora desestabilitzen les energies pròpies que pugui contenir la planta.

I així doncs, com pots saber quines tintures són bones i quines no? És una tasca realment difícil. El més fàcil és trobar una productora de confiança que mostri els seus processos de producció. Simplement.

Si et vols assegurar  de què com a mínim  els processos d’extracció siguin el més respectuosos possible, busca sempre tintures amb base alcohòlica (d’etanol) i amb una ràtio mínima de 1:2. Això vol dir que en el procés s’ha utilitzat una part de planta per 2 de solvent. En una ràtio 1:5 seran una part de planta per 5 de solvent. En els processos simples no industrialitzats, obtenir una ràtio 1:1 és pràcticament impossible, i per tant aquest tipus de preparats no són autèntiques tintures sinó extractes reconstituïts.

A l’apartat de Salut –complements- de la botiga, trobaràs una breu explicació dels diferents preparats a base de tintures que t’oferim. Però recorda també, que et podem preparar la fórmula que més necessitis especialment pensada per tu.

Les tintures ens poden ajudar a deixar de fumar, a depurar l’organisme, a millorar la digestió, a superar intoleràncies, a reforçar òrgans concrets i les seves capacitats, a concentrar-nos, a calmar-nos, a recuperar l’energia, l’autoestima, i un llarguíssim etcètera. Bàsicament a tot el què ens poden ajudar les plantes biològica i energèticament, però de manera més ràpida, senzilla i còmoda.

Per comandes i consultes escriu-nos a jardibruixes@gmail.com